Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.

نام کاربری:
کلمه عبور:


عضویت در سایت

بازیابی رمز عبور

برآورد قیمت کیلوگرم و تومان می باشد.

شما در حال مشاهده ی قیمتهای هفته ی گذشته هستید
با عضویت در سایت قیمت های روز را مشاهده کنید












دورخیز شکننده بازار مس

دورخیز شکننده بازار مس

قیمت مس به نسبت سایر بازارهای مشابه از رشد چندانی برخوردار نبوده و به نظر نمی‌رسد در کوتاه‌مدت شاهد معجزه‌ای برای این بازار باشیم

قیمت مس در آخرین معاملات بورس فلزات لندن برای معامله نقدی و تحویل فیزیکی 4 هزار و 796 دلار در هر تن برای هر تن مس کاتد به ثبت رسیده ولی برای معاملات سلف سه ماهه همین رقم 4 هزار و 810 دلار به ثبت رسیده است. به عبارت ساده تر هم اکنون فاصله قیمتی خرید نقدی در بورس لندن با معاملات سلف آن 14 دلار است یعنی تحویل کالا در آینده گران تر از تحویل نقدی است که نشان می‌دهد بازار انتظار دارد که قیمت مس در آینده افزایش یابد. این شرایط که در ادبیات بازار به کانتانگو یا کنتانگو ( CONTANGO) مشهور است و نشان می‌دهد که دورنمای قیمتی به سمت افزایش نرخ متمایل بوده تا جایی که حتی خرید در شرایط فعلی و تحویل آن 3 ماه دیگر هم جذاب است زیرا مشخص نیست که در آن زمان چه اتفاقی برای بازار مس و قیمت‌های آن خواهد افتاد. همین ویژگی ساده را باید سنگ بنای تحلیل قیمت مس در روزهای آینده به شمار آورد. کنتانگو یا گران‌تر بودن قیمت‌های سلف از قیمت‌های نقدی نشان‌دهنده میل بازار به افزایش قیمت هاست.

در ادامه باید به این نکته اشاره کرد که ماه‌ها است قیمت مس در سطوحی کمتر از 5000 دلار نوسان می‌کند که قطعاً با واقعیت‌های قیمتی این کالا در تضاد بوده زیرا قیمت واقعی این کالا در بازارهای جهانی بیشتر از این ارقام است. از سوی دیگر عدم وجود تقاضای واقعی به‌صورت فیزیکی، بالابودن نسبی حجم تولید به نسبت مصرف واقعی در کنار سرمایه‌گذاری‌های جدید در معادن، کاهش قیمت نفت و تقلیل هزینه تولید مس، افزایش سطح تکنولوژیک معادن و استفاده از ذخایری با عیار کمتر به کمک ماشین‌آلات بزرگ‌تر، افزایش ارزش دلار آمریکا، تزریق تردیدهایی بزرگ از دورنمای اقتصادی جهان در کنار بحث‌های پیرامون برگزیت، کاهش رشد اقتصادی چین و پایین بودن رشد اقتصادی در جهان، دورنمای مبهم پیش رو و ابهاماتی بسیار عمیق درخصوص حجم واقعی عرضه و تقاضا در بورس‌های مطرح جهان مواردی است که تاکنون بازار مس را با بحران‌هایی جدی رو به رو ساخته است تا جایی که در مقایسه با سایر فلزات و حتی فولاد، جایگاه در خور شأن خود را به‌دست نیاورده است.

آخرین آمارها از چین نشان می‌دهد که مس خالص و مفتول مس وارداتی به این کشور در ماه جولای ( ماه میلادی گذشته) با 3/ 14 درصد کاهش به نسبت ماه قبل رو‌به‌رو شده و این میزان به 360 هزار تن در ماه رسیده است. این در حالی است که در همین زمان حجم واردات کنسانتره مس چین همچنان به‌صورت قدرتمندی بالا باقی مانده است و به نسبت سال قبل از آن 8/ 42 درصد رشد را تجربه می‌کند. در مورد واردات کنسانتره مس چین باید به نکته‌ای فنی نیز توجه داشت زیرا در همین دوران هزینه تصفیه، خالص‌سازی و ذوب آن موسوم به TC در سطوحی بسیار پایین یعنی ارقامی نزدیک به 100 تا 105 دلار بر هر تن پایین باقی مانده که جذابیت واردات کنسانتره را به این کشور افزایش می‌دهد. هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان هزینه‌های ذوب و تصفیه مس ارقامی بالاتر از این سطوح قرار دارد که باز هم جذابیت واردات کنسانتره مس را افزایش داده ولی رونق واردات مس خالص را تضعیف می‌کند. این رخداد مهم تاکنون یکی از نقاط ضعف بازار جهانی مس بوده است که در ادامه بیشتر به این مطلب می‌پردازیم.

در بازار مس با عقب‌نشینی آرام رشد اقتصادی چین، شاهد آن بودیم که حجم بزرگی از تقاضای مس خالص در جهان کاهش یافت، هرچند که با توجه به وجود بحران در بازار املاک چین که بیش از 3 سال است مرتفع نشده تا جایی که بسیاری از واحدهای مسکونی جدید خالی مانده و مردم به دلیل شرایط سخت اقتصادی و دورنمای مبهم آن حاضر به نقل مکان به خانه‌هایی بهتر نیستند این وضعیت وخامت بیشتری به خود گرفته است زیرا دورنمای چندان جذابی پیش روی مصرف مس در مسکن وجود نداشته، هرچند که درخصوص لوازم برقی و محصولات مشابه نیز چنین وضعیتی را شاهد هستیم و تاکنون صادرات چین نتوانسته است افت تقاضای مس را جبران سازد ولی این تمام ماجرا نیست.

دو رخداد دیگر تاکنون در بازار مس موثر بوده که تاثیر بزرگی بر تقاضای این کالا در شرق آسیا با محوریت چین داشته است. هم‌اکنون ذخایر استراتژیک دولتی مس که در سال‌های اخیر از موجودی بالایی برخوردار شده به بستری امن برای این کشور تبدیل شده که باعث می‌شود تا نوسان قیمت‌های جهانی، چندان هم برای بازار داخلی چین اهمیتی نداشته باشد زیرا همیشه مطمئن است که عرضه مس در این کشور کافی خواهد بود. از طرف دیگر با توجه به ذات دولتی بودن آن، نوسان قیمت‌ها چندان هم مهم نبوده یعنی خرید در قیمت‌های بالا و فروش در قیمت‌هایی پایین تر اهمیتی برای این کشور نخواهد داشت که باز هم از جذابیت خرید از بازارهای جهانی می‌کاهد. نکته دیگر را باید تلاش دولت و صنعت چین برای ایجاد یک حاشیه امن برای صنعت و مصرف‌کنندگان چینی دانست زیرا با توجه به رویکرد ادغام عمومی (سرمایه‌گذاری در معادن مس در داخل و خارج از کشور متبوع) و همچنین افزایش واردات کانی‌های مس دار به جای واردات مس خالص، دولت و صنعت چین در جهت مقاوم‌سازی اقتصاد خود از بحران‌های احتمالی گام برداشته‌اند که تمامی این موارد در کل باعث شده تا بازار مس چین از بازارهای جهانی آن فاصله بگیرد. در نهایت باید به این نکته نیز اشاره کرد که با توجه به کاهش نرخ بهره بانکی در چین، برخی امیدواری‌ها نسبت به بهبود وضعیت بازار ایجاد شد ولی تاکنون نتیجه ملموسی نداشته است.

ادامه مطلب 

لطفاً برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود بشوید
اگر تاکنون ثبت نام نکرده اید ، روی این لینک کلیک کنید