Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.

نام کاربری:
کلمه عبور:


عضویت در سایت

بازیابی رمز عبور

برآورد قیمت کیلوگرم و تومان می باشد.

شما در حال مشاهده ی قیمتهای هفته ی گذشته هستید
با عضویت در سایت قیمت های روز را مشاهده کنید












دیروز و امروز فلز سرخ

دیروز و امروز فلز سرخ

دیروز و امروز فلز سرخ

مس به‌عنوان یکی از فلزات اساسی که کاربرد وسیعی در تولید محصولات صنعتی و توسعه زیرساخت‌های انرژی دارد، در 100سال‌گذشته کانون توجه سرمایه‌‌‌‌گذاران بوده‌است. اهمیت این فلز در قرن21 شدت گرفته و چشم‌‌‌‌انداز این صنعت را به کل دگرگون ساخته است. نتایج بررسی‌‌‌‌های علمی و شواهد آماری گویای شکاف چشمگیر میان حجم تولید فلز مس کاتدی در جهان در قرن20 و 21 است. حجم تولید مس کاتدی طبق برآورد موسسه ورنی‌کپیتال از سال‌1950 تا پایان سال‌2000 حدود 8میلیون‌تن افزایش‌یافته، اما طبق شواهد این گزارش، حجم تولید این فلز در فاصله سال‌های 2000 تا 2020 بیش از 10‌میلیون ‌تن رشد کرده‌است. برآورد آژانس جهانی انرژی نیز این است که تا سال‌2030 حجم مصرف مس در جهان از 25‌میلیون‌تن خواهد گذاشت.
البته برآورد مقاله شیپر و همکاران (2018) درباره افق 2100 فلز مس نشان می‌دهد تا پایان قرن جاری میلادی حجم تقاضای جهانی مس بسته به سناریوهای مختلف به 80 تا 450‌میلیون ‌تن خواهد رسید و ‌تقاضای مس در سال‌2030 در بدبینانه‌‌‌‌ترین حالت بیش از 30‌میلیون‌تن خواهد بود. چنین تصویری به این معناست که حتی اگر بدبینانه‌‌‌‌ترین سناریوی ممکن محقق شود، در طول 8دهه ‌آینده تقاضای جهانی برای فلز مس حدود 60‌میلیون‌تن افزایش خواهد داشت.
نگاهی به روندهای جهانی و بازیگران این حوزه نشان می‌دهد بیش از یک‌چهارم از کل تولید مس جهان در شیلی تولیدشده و این کشور نقش بارزی در تامین نیاز مس جهان دارد. ایران نیز به‌عنوان یکی از 20بازیگر اصلی صنعت مس جهان، پتانسیل بالایی برای توسعه صنایع مس و افزایش تولید این فلز مهم دارد. در صورت توجه سیاستگذاران به این موضوع، ایران حتی می‌تواند نسبت به نقش‌آفرینی در زنجیره تامین صنعتی جهان امیدوار باشد. اقدامی که اخیرا اندونزی به جد آن را درپیش گرفته‌است.
اهمیت نقش‌آفرینی پررنگ کشور در صنعت مس طی سالیان آتی به حدی مهم است که می‌توان مس و کل بخش معدن را راه ورود فراگیر ایران به بازارهای جهانی و نقش‌آفرینی چشمگیر در زنجیره تامین جهانی قلمداد کرد. روندی که در صورت توجه سیاستگذاران داخلی و باز‌شدن گره‌های خارجی، ‌‌‌‌ مسیر صنعتی‌شدن کشور را تسریع خواهد کرد. نگاهی به روند رشد مصرف مس نشان می‌دهد سرعت رشد مصرف مس در جهان آهنگی فزاینده دارد. برآورد گلوبال‌دیتا به‌عنوان یک موسسه آماری معتبر این است که در افق 2026 حجم مصرف مس جهان به 25‌میلیون‌تن خواهد رسید‌و تداوم این روند، حجم تقاضای مس در پایان 2030 را از مرز 30‌میلیون‌تن عبور خواهد داد.
سناریوهای پیش‌‌‌‌رو در بازار مس
یکی از جدیدترین گزارش‌ها پیرامون چشم‌‌‌‌انداز بازار مس و تحولات تقاضا برای فلز سرخ نشان می‌دهد بدون‌توجه به دو مقوله «صرفه‌‌‌‌جویی» و «جایگزینی» نمی‌توان رشد تقاضای جهانی برای مس را کنترل کرد. گزارش موسسه تحلیلی بی‌‌‌‌ام‌‌‌‌او کپیتال (BMO Capital) نشان می‌دهد تا افق 2030 تقاضا برای فلز مس به ورای 40میلیون‌ تن خواهد رسید ‌که بخش قابل‌‌‌‌توجهی از این جهش به واسطه رشد مصرف مس در صنایع لوازم‌خانگی، صنعت خودرو و کل بخش حمل‌ونقل، بخش زیرساخت و نیز بخش ماشین‌آلات است. این گزارش تاکید دارد سرجمع رشد مصرف این بخش‌ها بیش از 5/ 8‌میلیون ‌تن به تقاضای جهانی مس خواهد افزود. تحقق این روند از منظر این موسسه تحلیلی به‌معنای رشد قیمت مس خواهد بود. دلیل رشد قیمت، تنگنای فعالیت‌های توسعه‌‌‌‌ای در بخش معدن است. فعالیت معدنی از سوی گروه‌های محیط‌زیستی، دولت، چالش‌های استخراج و کمبود سرمایه به دلیل طولانی‌‌‌‌بودن دوره بازگشت سرمایه در زمره کسب‌وکارهای کم‌‌‌‌طرفدار است، به ‌همین‌دلیل نیز تحلیل بی‌‌‌‌ام‌‌‌‌او کپیتال این است که جهان باید با این مازاد تقاضا به شکلی کنار بیاید. پیشنهاد این موسسه بر کاهش شکاف تقاضا از دو مسیر صرفه‌‌‌‌جویی و جایگزینی متمرکز است؛موضوعی که می‌تواند تقاضای جهانی برای فلز مس را در افق2030 بسته به میزان صرفه‌‌‌‌جویی و جایگزینی تا سطح قابل‌توجهی کاهش داده و به محدوده 35 تا 38‌میلیون ‌تن محدود کند.
موضوعی که به‌نظر می‌رسد جدا از اهمیت آینده‌‌‌‌پژوهی بازار فلزات، احتیاط در نحوه توسعه طرح‌های صنعتی در رشته‌‌‌‌فعالیت‌های مورد اشاره را لازم نشان می‌دهد؛ در واقع در این بازار به دلیل مازاد تقاضا باید در رشته فعالیت‌های مصرف‌کننده مس به شکلی سرمایه‌گذاری کرد و زنجیره تامین را شکل داد که در یک دهه‌آینده کمترین نوسان به خطوط تولید منتقل شود، بنابراین درس این گزارش برای بنگاه‌های صنعتی این است که برای کاهش استرس زنجیره تامین در خلال سالیان آتی، توجه به بخش معدن و به‌طور خاص فلز مس است. سرمایه‌گذاری در این صنعت در راستای دسترسی به مواد معدنی مختلف از جمله مس سیاستی است که در دستور کار بسیاری از شرکت‌های صنعتی از جمله فورد، مرسدس بنز، ز.د.اف، تسلا، بوش، ال‌جی و سامسونگ قرار دارد.
گزارش بی‌‌‌‌ام‌‌‌‌او کپیتال نشان می‌دهد صنایع مختلف جهان توانایی محدودی برای جایگزینی و صرفه‌‌‌‌جویی در مصرف مس دارند. برای نمونه پتانسیل صنعت خودروهای درونسوز، صنعت لوازم‌خانگی و صنعت تولید برق تجدیدپذیر برای جایگزین‌کردن مصرف مس با سایر فلزات یا صرفه‌‌‌‌جویی در مصرف این فلز بسیار اندک است؛ این در حالی است که افزایش تقاضا برای مس از ناحیه این صنایع تا افق 2030 چشمگیر است و اساسا نیز امکانی برای محدود‌کردن این تقاضا وجود ندارد. براین مبنا دور از ذهن نیست اگر برای صنایع مورد اشاره در آینده‌ای نه‌چندان دور حجم قابل‌توجهی از استرس زنجیره تامین را پیش‌بینی کرد. دورخیز صنایع خودرو، لوازم‌خانگی، صنایع ساختمان و بخش نیروگاهی برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن و افزایش تولید فلزاتی نظیر مس راهکاری است که گرچه در کوتاه‌‌‌‌مدت اثر چشمگیری بر درآمد شرکت‌ها و میزان تولید آنها ندارد اما افق بلندمدت بنگاه‌های علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این حوزه را تثبیت می‌کند.
BMO کپیتال تاکید دارد؛ در صورت عدم‌جایگزینی یا صرفه‌جویی بیشتر، تقاضای زنجیره جهانی برای مس می‌تواند تا سال‌2030 به 4/ 40‌میلیون ‌تن در سال‌ برسد. در عین‌حال این شرکت پیش‌بینی کرده حداکثر توان صنایع مس جهان برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده این فلز، تولید 8/ 31‌میلیون ‌تن در سال‌2030 با نرخ رشد ترکیبی 3‌درصد است. رقمی که از یک شکاف 10میلیون تنی در بازار مس جهان در سال‌2030 خبر می‌دهد. جهان باید خود را برای عصر کمیابی مواد معدنی آماده کند.

لطفاً برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود بشوید
اگر تاکنون ثبت نام نکرده اید ، روی این لینک کلیک کنید