Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.

نام کاربری:
کلمه عبور:


عضویت در سایت

بازیابی رمز عبور

برآورد قیمت کیلوگرم و تومان می باشد.

شما در حال مشاهده ی قیمتهای هفته ی گذشته هستید
با عضویت در سایت قیمت های روز را مشاهده کنید












رکود جهانی تولید

رکود جهانی تولید

 رکود جهانی تولید

ناقوس رکود تولید در جهان به صدا درآمد. یونیدو ضمن هشدار درباره اثرات گسترده افزایش نرخ بهره و هزینه انرژی، نسبت به آینده بخش صنعت تردیدهایی را وارد کرد. آخرین گزارش بازوی صنعتی سازمان ملل متحد نشان می‌دهد شاخص تولید صنعتی جهان یکی از پایین‌ترین نرخ‌های رشد را در فصل چهارم ۲۰۲۲ تجربه کرده؛ ضمن اینکه در دسامبر، رشد صفر شده است. جهش صنایع های‌تک در کنار کاهش چشمگیر تولید صنایع با فناوری «پایین» و «متوسط رو به پایین» از اتفاقات مهم بخش صنعت در آخرین فصل۲۰۲۲ است.
آیا جهان برای رکود آماده می‌شود؟ در حالی که روند رشد ماهانه تولید صنعتی جهان در دوازدهمین ماه از سال 2022 متوقف شد، آمارها از افول صنعتی در دنیا حکایت دارد. مرور آخرین گزارش‌‌های سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO) نشان می‌دهد که رشد شاخص تولید صنعتی جهان در دسامبر 2022 به صفر تنزل پیدا کرده است. نرخ رشد شاخص تولید صنعتی جهان نیز در پایان فصل چهارم 2022 با کاهش قابل‌توجهی روبه‌رو شده و به سطح نازل 5/ 1درصد رسیده است. سال 2021 در همین فصل، جهان شاهد رشد 3 تا 4درصدی شاخص تولیدات صنعتی بود؛ اما در 2022 این عدد نصف شد. عامل اصلی این افول، افت چشمگیر رشد تولید کالاهای با فناوری پایین و کالاهای با سطح فناوری متوسط رو به پایین است. نزول نرخ رشد شاخص تولید صنعتی آسیا و اقیانوسیه (بدون احتساب چین) و اروپا (با احتساب روسیه) به سطوح 5/ 1 و 6/ 1درصد در کنار سقوط این نرخ در آمریکای شمالی تا سطح 8/ 0‌درصد دیگر دلیل بروز این افت بوده است.
از آن سو برنده بزرگ این فصل آمریکای جنوبی است که توانسته است در شرایط افت دسته‌‌جمعی تولید در پنج‌قاره، نرخ رشد 7/ 3درصدی را تجربه کند. یونیدو تاکید دارد عمده این جهش که در سه‌فصل متوالی تکرار شده، ناشی از عملکرد خیره‌‌کننده مکزیک در بخش صنعت است. در بین رشته‌فعالیت‌‌های صنعتی، حوزه محصولات الکتریکی و قطعات وابسته بیشترین نرخ رشد را در فصل چهارم سال 2022 تجربه کرده و پشت‌سر این بخش، صنعت خودرو و بخش‌‌های وابسته قرار گرفته است. همچنین بدترین عملکرد را در بین رشته‌‌فعالیت‌‌های صنعتی حوزه مبلمان به خود اختصاص داده و پس از این بخش، بخش منسوجات وضعیت سختی را تجربه کرده است. یونیدو عمده‌‌ترین دلایل سقوط تولید صنعتی در جهان را در آخرین گزارش خود اعلام کرده است. این نهاد مرجع جهانی تاکید کرده است مهم‌ترین چالش‌‌های تولید جهانی، به ترتیب شامل «هزینه بالای انرژی»، «رشد نرخ‌های بهره در جهان»، «اختلالات مداوم در زنجیره تامین مواد خام و کالاهای واسطه‌‌ای» هستند که به تضعیف اعتماد سرمایه‌گذاران و افزایش عدم‌اطمینان منجر شده‌اند. این عوامل باعث شده‌اند تا فعالیت‌‌های تولیدی در بسیاری از اقتصادها، به‌‌ویژه اقتصادهای صنعتی در اروپا، با چالش‌‌های فزاینده و چشم‌‌اندازهای بی‌‌ثباتی مواجه شوند و تداوم آنها به‌سختی ممکن شود. بررسی روند حرکت شاخص تولیدات صنعتی جهان در فاصله فصل دوم 2015 تا فصل آخر 2022 گویای این نکته است که گرچه کرونا به سکته تولید در جهان منجر شد اما بعد از واکسیناسیون جهانی، روند رشد تولید احیا شد. حال اما در فصل چهارم نشانه‌‌هایی از شوک جدید احساس می‌شود؛ تحلیلی که تا زمان اعلام گزارش فصل اول 2023 درخصوص صحت و سقم آن باید صبر کرد.
گزارش یونیدو تاکید دارد کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای کوچک‌تر در پایان فصل چهارم 2022 توانسته‌‌اند از بحران اقتصادی ناشی از بروز کرونا به طور کامل خارج شوند. این بهبود در حدی بوده که یونیدو رشد این بخش از کشورها را در جایی بالاتر از نرخ رشد کشورهای صنعتی قرار داده است. یونیدو تاکید کرده است این گروه از کشورها دارای اقتصادهای ناهمگن؛ اما به طور قابل‌توجهی دارای یک بخش صنعتی قوی هستند؛ بخشی که در فضای پساکرونا به سمت تولید محصولات با بهره‌وری و شدت فناوری بالاتر تغییر مسیر داده و از همین محل رشد مناسبی را کسب کرده‌‌ است. این مهم از آن جهت جالب توجه است که با روند رشد صنایع مختلف از منظر فناوری همبستگی کامل دارد. در واقع در حالی که رشد تولید کالاهای با فناوری پایین و متوسط متوقف و حتی منفی شده، تولید محصولات های‌تک و پیچیده رونق بالایی در فصل چهارم 2022 داشته است. شواهد یونیدو گویای سود بالای کشورهای توسعه‌‌یافته از رشد تولید محصولات های‌تک و زیان عمده این اقتصادها از افت تولید در صنایع با فناوری پایین و متوسط است.
این گزارش به تفکیک رشته فعالیت‌‌ها، عملکرد فصل چهارم کشورهای صنعتی و در حال توسعه را تحلیل کرده است. برای نمونه وضعیت صنعت خودرو در این گزارش مناسب اما شکننده تصویر شده است. به‌رغم رشد بالای صنعت خودرو، یونیدو هنوز هم با تردید به احیای این بخش نگاه می‌کند؛ چرا که رشد این صنعت در حال کاهش است. رشد تولید صنعت خودرو که از دوره کرونا ضربه سختی دید، در فصل چهارم 2022 نسبت به فصل سوم 2022 حدود 6/ 0‌درصد کم شده و حتی خودروسازان بزرگ چین، ژاپن، کره و ایالات‌متحده آمریکا در فصل چهارم نسبت به سه‌ماهه سوم 2022 کاهش تولید داشته‌‌اند. این کاهش نرخ رشد در حالی رخ داده که بخش تولید محصولات الکترونیکی و قطعات وابسته هنوز هم با نرخ‌های رشد 8درصدی شگفتی‌‌ساز است. برندگان این صنعت در فصل چهارم عمدتا از چین، ژاپن، ایتالیا، آلمان و ترکیه هستند؛ حال آنکه سازندگان ایالات‌متحده آمریکا، کره‌جنوبی، هند و انگلستان وضعیت مناسبی را در این صنعت طی فصل چهارم 2022 تجربه نکرده‌‌اند. بخش دارو نیز با سوخت تقاضای انبوه کشورهای صنعتی و توسعه‌‌یافته روند روبه رشدی را در فصل چهارم تجربه کرده است.

لطفاً برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود بشوید
اگر تاکنون ثبت نام نکرده اید ، روی این لینک کلیک کنید