Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.

نام کاربری:
کلمه عبور:


عضویت در سایت

بازیابی رمز عبور

برآورد قیمت کیلوگرم و تومان می باشد.

شما در حال مشاهده ی قیمتهای هفته ی گذشته هستید
با عضویت در سایت قیمت های روز را مشاهده کنید












آشنایی با فلز غیرآهنی؛ برنج

آشنایی با فلز غیرآهنی؛ برنج

در این مقاله در خصوص مبحث برنج، آلیاژی که از ترکیب مس و روی بوجود می‌آید صحبت خواهیم کرد.

یکی از آلیاژهای مهم غیرآهنی که در کارهای صنعتی و مهندسی زیاد بکار می‌رود و موارد استعمال فراوانی دارد، برنج است. این آلیاژ از امتزاج و آمیزش دو فلز مس و روی در نسبت‌های مختلف بوجود می‌آید و کثرت استعمال و استفاده از آن بدین جهت است که:

- بهای فلزات ترکیب کننده آن نسبتا ارزان است.

- ذوب کردن، ریختن و کارکردن با آن آسان است.

- در آوردن اشیای برنجی به اشکال مختلف و قرار دادن تحت عملیات مکانیکی مختلف از قبیل کشیدن، نورد، پرس کاری، قالب زنی و غیره اشکالی ندارد.

- دارا بودن خواص مختلف مکانیکی که ساختن بسیاری از اشیا و قطعات صنعتی را امکان‌پذیر می‌سازد.

از آمیزش مس و روی، شش محلول جامد که به ترتیب موسوم به آلفا(Cu)، بتا، گاما، دلتا، اپسیلون و اتا (Zn) می‌باشد، بوجود می‌آید. از محلول‌های جامد مزبور فقط آلفا و گاهی اوقات آلفا و بتا قسمت اعظم برنج‌های صنعتی را تشکیل می‌دهند. زیرا آلیاژهایی که محتوی روی آنها از 48 درصد تجاوز کند، برنج خیلی شکننده و سختی خواهد بود و مورد استفاده صنعت نیست؛ چراکه از فلز سخت و شکننده شیء مفیدی ساخت.

ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی برنج‌ها

فلزات اصلی تشکیل دهنده برنج‌ها، مس و روی به نسبت دو قسمت مس و یک قسمت روی خالص است. در این ترکیب و نسبت، برنج دارای بهترین خواص تورق و مفتول شدن بوده، و عالی‌ترین درجه نیروی کشش را نشان می‌دهد. بنابراین برنج‌هایی که محتوای آنها از 40% تجاوز نمی‌کند، تماما از عوض متشکله آلفا ترکیب یافته و می‌توانند به خوبی تحت عملیات مکانیکی سرد قرار گیرند؛ اما در عمل همیشه آنها را گرم نورد می‌کنند؛ مخصوصا اگر محتوای اعضای متشکله از آلفا و بتا، باهم باشند. اما اگر برنج برای کارهای ریخته‌گری به کار رود، می‌تواند روی بیشتری در بر داشته باشد؛ مثلا برنج‌هایی که تا 50% و بالاتر روی دارند، چون بی اندازه شکننده و سخت هستند و درجه ذوب پایین‌تری نیز دارند، لذا آنها را فقط برای لحیم‌کاری و روکش برنجی به کار مب‌برند. پوکه فشنگ‌ها و قطعات ماشین‌های بافندگی که از برنج ساخته می‌شوند، محتوی 30 تا 25 درصد روی می‌باشند.

رنگ برنج‌ها از سفید نقره‌ای تا زرد طلایی و زرد تند مایل به قرمز تغییر می‌کند؛ یعنی هر قدر مقدار درصد روی بیشتر باشد رنگ برنج بازتر و زردتر خواهد بود.

تنظیم کننده: پ.ز

لطفاً برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود بشوید
اگر تاکنون ثبت نام نکرده اید ، روی این لینک کلیک کنید